Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

5 vragen: krijg ik mijn spaartaks terug?

Geplaatst op: 19-10-2019, 11:28:22

Een saillant advies van de parlementair advocaat aan de Tweede Kamer. Als de spaartaks inderdaad hoger was dan wat mensen aan rendement op hun spaargeld konden krijgen, moeten mensen gecompenseerd worden. Krijgen we nu allemaal onze betaalde belasting terug?

Wat stond er eigenlijk in dat advies?

De parlementair advocaat geeft advies aan de Tweede Kamer over juridische kwesties. In dit geval ging het over de Hoge Raad-arresten over de spaartaks. Die oordeelde dat de vermogensbelasting voor spaarders te zwaar is geworden, nu de spaarrentes zo laag staan. De rechter liet het aan het kabinet om te herstellen, maar daar komt niet zo veel van. De parlementair advocaat adviseert nu: compenseer de mensen die te veel spaartaks hebben betaald.

Wat is dan te veel spaartaks?

Het gaat erom wanneer de betaalde belasting hoger is dan het rendement dat iemand zonder al te veel risico op zijn vermogen kan halen. In de jaren waar het om gaat was de belastingdruk 1,2%. Als dat niet meer te halen is, is er sprake van een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. En dan zou iemand recht hebben op een compensatie, vindt de parlementair advocaat.

Was het dan mogelijk om genoeg rendement te halen op het spaargeld?

Daar zal de komende tijd over getwist worden. Staatssecretaris Snel (Financiën) liet in een eerste reactie al weten dat het in 2013 en 2014 nog wel mogelijk was om meer dan 1,2% spaarrente te krijgen. De vraag is alleen of dat in 2015 en 2016, toen de spaarrente (en die van obligaties) nog verder was gedaald ook het geval was. Bovendien zijn er ook fiscalisten die twijfels hebben over de cijfers van de staatssecretaris.

Wie bepaalt er nou of de spaartaks dan te hoog was?

In eerste instantie doet de staatssecretaris dat zelf. Dat lijkt dan voor de spaarders weinig hoop te bieden voor de jaren 2013 en 2014, gezien de eerste reactie van Snel. Maar daarnaast wordt er ook geprocedeerd bij het Europees Hof om te bepalen of de spaartaks, ook in 2013 en 2014, een schending van het Europees recht was.

Dus voorlopig hoef ik nog geen geld te verwachten?

Daar lijkt het inderdaad nog niet op. Dat betekent niet dat het advies van de parlementaire advocaat helemaal niks is. Met dat advies in de hand kan de politiek de druk wel opvoeren om te stellen dat Snel nog niet genoeg aan herstel heeft gedaan door alleen maar het systeem van de spaartaks te hebben aangepast in 2017 en dat vanaf 2022 nog een keer te doen.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 18 oktober 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina